Zemiakové gnocchi s tekvicou, syrom Lipánek a žihľavou
Ingrediencie (2 porcie)
- 400 g zemiakových gnocchi
- 150 g tekvice Hokkaido nakrájanej na malé kocky
- 80 g syra Lipánek 30 %
- 20 g čerstvej žihľavy
- 100 g Juhočeského masla
- 50 ml čerstvej Juhočeskej smotany na šľahanie
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 strúčik cesnaku
- soľ
- čerstvo pomleté čierne korenie
- nasekaná pažítka na ozdobu
Návod na prípravu
Žihľavu sparíme horúcou vodou, rýchlo schladíme v ľadovej vode, vyžmýkame z nej vodu a nakrájame na väčšie kusy. Gnocchi uvaríme podľa návodu na obale. Z vody si odložíme cca 50 ml.
Na olivovom oleji opečieme do zlatista tekvicu nakrájanú na kocky. Osolíme a okoreníme. Pridáme odloženú vodu z gnocchi, privedieme k varu a vmiešame maslo nakrájané na kúsky, aby vznikla jemná maslová emulzia. Do panvice pridáme čerstvú Juhočeskú smotanu a syr Lipánek nakrájaný na menšie kúsky. Dochutíme soľou a čiernym korením. Nakoniec pridáme gnocchi, vmiešame nasekanú žihľavu a posypeme čerstvou pažítkou.


