Zebra torta s Lipánkom
Ingrediencie (8 porcií):
- 2× Lipánky tvarohové
- 150 g Jihočeského masla
- 150 g cukru
- 3 vajcia
- 120 ml Jihočeského mlieka
- 250 g polohrubej múky
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 2 lyžice kakaa
- štipka soli
Návod na prípravu
Maslo s cukrom vyšľaháme do svetlej peny. Potom po jednom zašľaháme celé vajcia. Pridáme Lipánky, mlieko, soľ a všetko premiešame do hladkého cesta. Nakoniec vmiešame preosiatu múku s práškom do pečiva.
Hotové cesto rozdelíme na dve časti – do jednej primiešame kakao. Do vymazanej a múkou vysypanej tortovej formy striedavo lejeme svetlé a kakaové cesto - vždy do stredu formy 3 lyžice svetlého a potom kakaového cesta, aby vznikol zebrovaný vzor. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C približne 40–45 minút, až kým špajľa zapichnutá do stredu nevyjde suchá. Po upečení necháme tortu vychladnúť a podávame ho ozdobený lyžicou Lipánka.