Zapečené cestoviny s tekvicou, Lipánkom Zlaťáčkem, šunkou, špenátom a krémovou tekvicovou omáčkou
Ingrediencie (4 porcie)
- 2 kusy syra Lipánek Zlaťáček
- 300 g cestovín
- 300 g tekvice
- 150 g šunky nakrájanej na kocky alebo prúžky
- 100 g baby špenátu
- 1 lyžica Juhočeského masla
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 menšia cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 150 ml čerstvej Juhočeskej smotany na šľahanie
- 100 ml čerstvého Juhočeského mlieka
- soľ a čierne korenie
- muškátový oriešok podľa chuti
Návod na prípravu
Cestoviny uvaríme v osolenej vode - varíme ich o 2 minúty menej, než je uvedené na obale, pretože sa budú ešte zapekať. Na panvici rozohrejeme Juhočeské maslo s olivovým olejom, pridáme nasekanú cibuľu a cesnak a krátko orestujeme. Potom pridáme kocky tekvice, asi dve tretiny množstva, a restujeme 5 minút. Podlejeme trochou vody, priklopíme a dusíme, až kým tekvica nezmäkne. Rozmixujeme ju dohladka, pridáme čerstvú Juhočeskú smotanu, čerstvé Juhočeské mlieko, osolíme, posypeme čiernym korením, pridáme muškátový oriešok a krátko povaríme. Zvyšok tekvice orestujeme na panvici dozlatista. Vo väčšej mise zmiešame uvarené cestoviny, opečenú tekvicu, šunku, baby špenát, polovicu syra Lipánek Zlaťáček a tekvicovú omáčku. Všetko dobre premiešame, zmes preložíme do zapekacej misy, posypeme zvyškom syra a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20–25 minút, až kým povrch nezozlatne.


