Vanilkové zapečené jablká s orechami a datľami
Ingrediencie (3 porcie)
- 3 jablká
- 50 g datlí
- 50 g orechov (mandle, lieskové orechy)
- 50 g Lipánek vanilková nátierka (+ zvyšok na krém)
- ½ lyžičky škorice
- ¼ lyžičky kardamónu
- 5–6 lyžíc mlieka
Návod na prípravu
Jablká umyjeme, rozkrojíme a vydlabeme jadrince, aby vnútri vznikol priestor na náplň.
Datle a orechy nasekáme najemno. Zmiešame ich s vanilkovou nátierkou Lipánek, škoricou a kardamónom. Vzniknutou zmesou naplníme jablká a poukladáme ich do menšej zapekacej misky.
Do misky pod jablká nalejeme trochu vody, aby sa pri pečení neprichytili. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme približne 35–40 minút, až kým jablká nezmäknú.
Medzitým si pripravíme krém. Zvyšného Lipánka zmiešame s mliekom, aby vznikol jemný, hladký krém, ktorý použijeme k servírovaniu. Môžeme ho zohriať v kastróliku a podávať teplý.
Upečené jablká podávame preliate vanilkovým krémom.


