Linecké koláče z tradičného Lipánka
Ingrediencie (na 2 plechy)
- 200 g zmäknutého Juhočeského masla
- 200 g práškového cukru
- 2 vrecká vanilkového cukru
- 2 vajcia
- 100 g tradičného Lipánka
- 1 vanilkový puding (v prášku)
- 100 g mandľovej múky
- 450 g hladkej múky + na podsypanie
- 1 vrecko kypriaceho prášku do pečiva
- 3 lyžice kakaa
- marmeláda na zlepovanie
Návod na prípravu
Do misy vložíme zmäknuté Juhočeské maslo, pridáme oba cukry a vyšľaháme do hladkého krému. Postupne pridávame vajcia a šľaháme na strednú rýchlosť. Vmiešame Lipánka, pudingový prášok a kypriaci prášok. Nakoniec postupne zapracujeme múku a šľaháme, až kým sa cesto nezačne zľahka oddeľovať od stien misy.
Cesto prepracujeme rukami na pomúčenej doske, rozdelíme na dve časti, do jednej pridáme kakao, obe zabalíme do fólie a necháme aspoň hodinu v chladničke. Rúru vyhrejeme na 200 °C. Cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 4 mm a vykrajujeme tvary, môžeme kombinovať biele a kakaové cesto. Prenesieme na plech s papierom na pečenie. Pečieme 12 minút do ľahkého zružovenia. Upečené koláčiky necháme vychladnúť a zlepíme marmeládou. Necháme rozležať 1–3 týždne na chladnom a suchom mieste. Pred podávaním môžeme dozdobiť marmeládou a posypať kokosom.


