Jesenný zapečený ryžový puding
Ingrediencie (2 porcie):
- 100 g jazmínovej ryže
- 2,5–3× vanilkové mlieko Lipánek
- 2 lyžice Juhočeského masla (30 g)
- ½ lyžičky škorice
- ¼ lyžičky kardamómu
- ¼ lyžičky kurkumy
- 2 vanilkové cukry
- 2 lyžice slivkového džemu
- 1 lyžica trstinového cukru na zapečenie
Návod na prípravu
Na masle krátko orestujeme prepláchnutú ryžu, potom ju začneme postupne zalievať vanilkovým mliekom Lipánek - vždy prilejeme trochu, premiešame a necháme vstrebať, až potom pridáme ďalšie. Prisypeme škoricu, kardamóm, kurkumu a vanilkový cukor a varíme, až kým ryža nie je mäkká a zmes krémovo hustá.
Hotový ryžový puding preložíme do menšej zapekacej misky vytretej maslom a povrch potrieme slivkovým džemom. Nakoniec posypeme trochou cukru, ktorý pri pečení vytvorí jemnú karamelovú krustu.
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 25 minút, až kým povrch krásne nezozlatne.


