Jahodovo‑rebarborová bublanina s jahodovým mliečkom Lipánek
Ingrediencie (4 porcie)
- 150 g cukru
- štipka soli
- 3 vajcia
- 60 g oleja
- 1 jahodové mliečko Lipánek
- 400 g polohrubej múky
- kypriaci prášok
- 1 lyžička vanilkovej pasty
- kôra z jedného citróna
- cca 300 g jahôd
- 1 stopka rebarbory (čerstvej alebo mrazenej)
- práškový cukor na posypanie a na rebarboru
- múka a Juhočeské maslo na potretie formy
Návod na prípravu
Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme vanilkovú pastu a citrónovú kôru. Z bielkov vyšľaháme pevný sneh a opatrne ho vmiešame do žĺtkovej zmesi. Do cesta primiešame múku zmiešanú s kypriacim práškom, štipku soli, olej a mliečko Lipánek. Väčšie jahody prekrojíme na polovicu, menšie necháme celé. Niekoľko jahôd si necháme bokom na ozdobu. Rebarboru nakrájame na silnejšie plátky, časť si tiež necháme na ozdobu. Plátky obalíme v práškovom cukre. Formu potrieme Juhočeským maslom a vysypeme múkou. Cesto vlejeme do formy a navrch rozprestrieme jahody a rebarboru. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 40 minút. Prepečenosť si overíme špajľou. Hotovú bublaninu posypeme práškovým cukrom a dozdobíme jahodami a rebarborou.