Halušky z topeného syra Lipánek
Ingrediencie (8 porcií):
- 1 kg zemiakov
- 350 g polohrubej múky
- 1 vajce
- soľ
- 1 Lipánek topený syr smotanový
- 150 g slaniny alebo špeku
Návod na prípravu
Najprv olúpeme zemiaky a nastrúhame ich najemno. Pridáme k nim vajce, soľ a postupne vmiešame polohrubú múku, až kým nevznikne hustejšie cesto vhodné na halušky.
Vo veľkom hrnci privedieme k varu osolenú vodu. Za pomoci sitka na halušky pretlačíme cesto priamo do vriacej vody. Halušky varíme, až kým nevyplavú na hladinu - trvá to asi 3-5 minút. Uvarené halušky vyberieme dierkovanou naberačkou a priklopené ich odložíme bokom.
Medzitým si v menšom hrnci do zlatista opečieme na kocky nakrájanú slaninu alebo špek. Do ešte teplých halušiek vmiešame celý Lipánek topený syr smotanový - krásne sa rozpustí a halušky jemne obalí.
Nakoniec pridáme opečenú slaninu aj s výpekom a premiešame.