Chlebový puding s mliečkom Lipánek a vanilkovým krémom
Ingrediencie (2 porcie)
- 3 balenia mliečka Lipánek
- 1 balenie toustového chleba
- hrsť natrhanej bagety
- 2 väčšie hrušky
- 1 lyžička škorice
- 2 lyžice práškového cukru
- 2 vajcia
- hrsť vlašských orechov
- ovocie na ozdobu
- mäta na ozdobu
- med na ozdobu
- 1 lyžica vanilkovej pasty
- 250 ml čerstvej Jihočeské smotany
- kôra z jedného citróna
- Jihočeské maslo na potretie formy
Návod na prípravu
V mise rozmiešame sladké mliečko Lipánek, vajce, 1 lyžicu práškového cukru a škoricu. Tretinu toustového chleba namočíme do zmesi a vložíme do zapekacej formy potretej Juhočeským maslom. Pridáme vrstvu na plátky nakrájaných hrušiek a posekané vlašské orechy. Pokračujeme druhou vrstvou namočeného toustového chleba a opäť hruškami. Nakoniec pridáme tretiu vrstvu namočeného toustového chleba a natrhanej bagety. Všetko zalejeme zvyšnou zmesou a pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C približne 25 minút. Medzitým vyšľaháme čerstvú Juhočeskú smotanu s citrónovou kôrou, zvyšnou lyžicou práškového cukru a vanilkovou pastou. Na tanier rozotrieme vanilkový krém, položíme naňho porciu chlebového pudingu a ozdobíme ovocím, mätou a kvapkou medu.